Simentaler

Opis rasy

SIMENTALER

Synonimy: rasa simentalska, simental, Český strakatý skot, Fleckvieh

Symbol polski SM

Typ użytkowania: mleczno-mięsny

Szwajcarska rasa bydła mleczno-mięsnego, wyhodowana w średniowieczu w dolinach rzek Simme i Saane (kanton Bern w Szwajcarii) z bydła miejscowego. Obecnie ocenia się populację tej rasy na 40 do 60 milionów sztuk na całym świecie, z czego połowa występuje w Europie. Największy eksport bydła ze Szwajcarii zaistniał w XIX wieku. W tym czasie bydło to trafiło do Polski, głównie na wschodnie rejony. Od początku selekcji kładziono nacisk na trzy właściwości: dużą produkcję mleka, mięsa oraz siłę pociągową.

Umaszczenie jest czerwono-białe. Głowa oraz duże obszary nóg i podbrzusza są generalnie białe, reszta ciała ma kolor od ciemnych do jasnych brązów i czerwieni, nawet do koloru beżowego. U niektórych sztuk kolor biały jest dominujący. Obydwa główne kolory tworzą łaty o nieregularnych kształtach. Śluzawica jest koloru jasnego. W USA można spotkać jednolicie czarne lub czerwone sztuki.

Simentale są dużego kalibru. Wysokość krów w kłębie ok. 135-150 cm, ważą 650 - 800 kg, buhaje mają 150-160 cm w kłębie i wagę 900 - 1300 kg.

Simental to bydło posiadające rogi, chociaż w USA udało się wyselekcjonować linie bezrożne. Niestety cecha ta jest ujemnie skorelowana z wydajnością. Jest to duże bydło, które może być utrzymywane w dwóch celach: pozyskiwanie mleka oraz mięsa. Obecnie nastąpił rozdział na dwie wyspecjalizowane linie: mleczną z przeznaczeniem na produkcję mleka i mięsną z przeznaczeniem na opas i rzeź. Zwierzęta są mocno zbudowane, o masywnym kośćcu.

Dojrzałość płciowa jest osiągana dosyć wcześnie jak na tak dużą rasę (pierwsze wycielenia przypadają w 26-30 miesiącu życia), a cielęta szybko przyrastają ze względu na dużą mleczność matek. Masa osesków to 35-40 kg. Cielęta rodzą się bezproblemowo dzięki szerokim miednicom krów.

Dobrze zarządzane stada mleczne tej rasy osiągają wydajność przekraczającą 8000 kg mleka w laktacji od krowy przy zawartości tłuszczu 4% i białka 3,5%. Długość użytkowania wynosi 15 lat, w tym czasie możliwe jest uzyskanie ponad 52 tys. kg mleka od jednej sztuki, przy w miarę stabilnej laktacji przez cały okres użytkowania.

Buhajki z linii mięsnej w wieku 7 miesięcy osiągają przyrosty 1170-1300 g. Wydajność rzeźna opasów to 55-60%.

Rasa ta cechuje się dużą odpornością na choroby w tym na mastitis. Wyróżnia się również długowiecznością. Ta cecha oraz dobra płodność i odporność sprawiają, że bydło rasy Simental jest bardzo cenione. Bydło tej rasy znane jest ze spokojnego charakteru, dużej mleczności oraz umięśnionego ciała.

Zalety:

- długowieczność

- doskonała płodność krów

- bardzo wysoka odporność na choroby (zwłaszcza mastitis)

- bardzo dobra wydajność mleczna

SIMENTALER

Synonimy: rasa simentalska, simental, Český strakatý skot, Fleckvieh

Symbol polski SM

Typ użytkowania: mleczno-mięsny

Szwajcarska rasa bydła mleczno-mięsnego, wyhodowana w średniowieczu w dolinach rzek Simme i Saane (kanton Bern w Szwajcarii) z bydła miejscowego. Obecnie ocenia się populację tej rasy na 40 do 60 milionów sztuk na całym świecie, z czego połowa występuje w Europie. Największy eksport bydła ze Szwajcarii zaistniał w XIX wieku. W tym czasie bydło to trafiło do Polski, głównie na wschodnie rejony. Od początku selekcji kładziono nacisk na trzy właściwości: dużą produkcję mleka, mięsa oraz siłę pociągową.

Umaszczenie jest czerwono-białe. Głowa oraz duże obszary nóg i podbrzusza są generalnie białe, reszta ciała ma kolor od ciemnych do jasnych brązów i czerwieni, nawet do koloru beżowego. U niektórych sztuk kolor biały jest dominujący. Obydwa główne kolory tworzą łaty o nieregularnych kształtach. Śluzawica jest koloru jasnego. W USA można spotkać jednolicie czarne lub czerwone sztuki.

Simentale są dużego kalibru. Wysokość krów w kłębie ok. 135-150 cm, ważą 650 - 800 kg, buhaje mają 150-160 cm w kłębie i wagę 900 - 1300 kg.

Simental to bydło posiadające rogi, chociaż w USA udało się wyselekcjonować linie bezrożne. Niestety cecha ta jest ujemnie skorelowana z wydajnością. Jest to duże bydło, które może być utrzymywane w dwóch celach: pozyskiwanie mleka oraz mięsa. Obecnie nastąpił rozdział na dwie wyspecjalizowane linie: mleczną z przeznaczeniem na produkcję mleka i mięsną z przeznaczeniem na opas i rzeź. Zwierzęta są mocno zbudowane, o masywnym kośćcu.

Dojrzałość płciowa jest osiągana dosyć wcześnie jak na tak dużą rasę (pierwsze wycielenia przypadają w 26-30 miesiącu życia), a cielęta szybko przyrastają ze względu na dużą mleczność matek. Masa osesków to 35-40 kg. Cielęta rodzą się bezproblemowo dzięki szerokim miednicom krów.

Dobrze zarządzane stada mleczne tej rasy osiągają wydajność przekraczającą 8000 kg mleka w laktacji od krowy przy zawartości tłuszczu 4% i białka 3,5%. Długość użytkowania wynosi 15 lat, w tym czasie możliwe jest uzyskanie ponad 52 tys. kg mleka od jednej sztuki, przy w miarę stabilnej laktacji przez cały okres użytkowania.

Buhajki z linii mięsnej w wieku 7 miesięcy osiągają przyrosty 1170-1300 g. Wydajność rzeźna opasów to 55-60%.

Rasa ta cechuje się dużą odpornością na choroby w tym na mastitis. Wyróżnia się również długowiecznością. Ta cecha oraz dobra płodność i odporność sprawiają, że bydło rasy Simental jest bardzo cenione. Bydło tej rasy znane jest ze spokojnego charakteru, dużej mleczności oraz umięśnionego ciała.

Zalety:

- długowieczność

- doskonała płodność krów

- bardzo wysoka odporność na choroby (zwłaszcza mastitis)

- bardzo dobra wydajność mleczna

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl