Murray Grey
MURRAY GREY
Symbol polski MG
Typ użytkowania: mięsny
Murray Grey to rasa australijskiego bydła wyhodowanego w górnej dolinie rzeki Murray w Nowej Południowej Walii koło wiktoriańskiej granicy. Jest to uniwersalna rasa, która świetnie się sprawdza w szerokim zakresie środowisk i produkuje najwyższej jakości mięso.
Rasa Murray Grey powstała w 1905 roku z przypadkowego krycia czarnego byka Aberdeen Angus i dereszowatej krowy Shorthorn. Ponieważ te szare bydło szybko przyrastało, dobrze pobierało paszę, a mięso było bardzo dobrej jakości, lokalni hodowcy wkrótce zainteresowali się nim i zaczęli je hodować. Pierwsze duże stada handlowe powstały w latach 40. XX wieku. W latach sześćdziesiątych zarejestrowano hodowane bydło jako rasę Murray Gray w księdze Beef Cattle Society.
Bydło rasy Murray Grey to zwierzęta średniej wielkości w różnych odcieniach szarości. Buhaje rasy Murray Gray zwykle ważą od 800 do 1150 kg, krowy zwykle 500-700 kg. Cielaki Murray Gray są przy urodzeniu małe, szybko stają na nogach, szybko rosną i są przystosowane do wszystkich klimatów. Krowy cechują się dobrą produkcją mleczną, która wystarcza na dobre odchowanie potomstwa. Cechą charakterystyczną wymion i strzyków jest ich ciemne zabarwienie.
Murray Grey jest znany i ceniony na całym świecie dzięki łatwym porodom, wysokiej przyswajalności paszy i świetnej jakości mięsa. Tradycyjni rzeźnicy preferują wołowinę Murray Gray ze względu na jej stałą jakość i delikatność. Mięso rasy Murray Greys jest marmurkowate z tłuszczem domieszkowym typu preferowanego w Japonii i na innych rynkach azjatyckich.