Blonde D'Aquitaine

Opis rasy

BLONDE D’AQUITAINE (czyt. blonda kitę)

Symbol polski BD

Typ użytkowania: mięsny

Rasa bydła Blonde d'Aquitaine pochodzi z rejonów południowo-zachodniej Francji, z Akwitanii. Jest wynikiem krzyżowania twórczego 3 ras mięsnych: Garonnais, Quercy i Blonde Des Pyrenees. Uznana została za rasę w roku 1962. W czasach Średniowiecza przodkowie Blonde d'Aquitaine pracowali jako zwierzęta pociągowe w rolnictwie oraz w transporcie. Ceniono je także ze względu na wysoką jakość mięsa i mleka. We Francji populacja tego bydła stale rośnie i powoli dogania pod względem popularności Charolaise i Limousine. Jest to rasa o zasięgu międzykontynentalnym. Jest hodowana w USA, Argentynie, Brazylii, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii, Hiszpanii.

Jest to bydło długowieczne, odporne na schorzenia, mało wymagające. Umaszczenie jest beżowe, jasnoczerwone. Śluzawica, nogi i racice są cieliste.

Jest to rasa dużego kalibru. Krowy mają w kłębie około 140 cm i ważą od 700 kg do nawet 1000 kg. Byki mają w kłębie 147-155 cm i ważą od 1000 kg do 1400 kg. Masa ciała 3-miesięcznych buhajków wynosi 170 kg, a 14-15-miesięcznych – 500-570 kg.

Zwierzęta posiadają dużą "kłodę", są długie, posiadają rogi, chociaż są też odmiany genetycznie bezrożne. Klatka piersiowa głęboka, miednica szeroka, zad dobrze umięśniony. Kościec cienki i delikatny. Głowa mała z szerokim czołem i pyskiem, krótka, muskularna szyja.

Cielęta  rodzą się duże, z wagą od 35 kg do 45 kg. ale nie ze względu na specyficzną budowę miednicy u krów i wydłużony kształt rodzących się cieląt nie ma problemów z porodami, Oseski mają małe głowy, delikatny kościec i niezbyt rozwinięte mięśnie. Matki są bardzo opiekuńcze, posiadają silny instynkt stadny. W przypadku zagrożenia krowy otaczają ciasnym kręgiem cielęta chroniąc je w ten sposób przed niebezpieczeństwem. Cielęta po odsadzeniu osiągają wysoką wagę. Młodzież dojrzewa długo, jałówki powinny być kryte po przekroczeniu wagi 450 kg. Pierwsze wycielenia następują dopiero w 36 miesiącu życia jałówek.

Wydajność rzeźna 14-16-miesięcznych opasów (buhajków) wynosi 66-70% przy niskim udziale kości (10%). Rasa wymaga intensywnego żywienia ale charakteryzuje się wysokimi przyrostami dobowymi na poziomie 1300-1500 g, a przy intensywnym opasie dochodzą nawet do 2000 g. Najważniejszą zaletą bydła Blonde d'Aquitaine jest zdolność do wytworzenia dużej masy mięśni, bez zbędnego otłuszczenia. Mięso ma budowę marmurkowatą, struktura drobowłóknista.

Mleczność krów tej rasy nie jest duża, dlatego nie istnieją problemy związane z zapaleniem wymienia. Wydajność mleka w 270 – dniowej laktacji ok. 3100 kg mleka, o zawartości tłuszczu – 4,05% i białka – 3,07%.

Bydło te bardzo dobrze adaptuje się do różnych warunków środowiskowych.

Zalety:

- łatwe porody, może być stosowana do krzyżowania międzyrasowego

- wysokie przyrosty cieląt

- mięso o wysokich walorach smakowych

BLONDE D’AQUITAINE (czyt. blonda kitę)

Symbol polski BD

Typ użytkowania: mięsny

Rasa bydła Blonde d'Aquitaine pochodzi z rejonów południowo-zachodniej Francji, z Akwitanii. Jest wynikiem krzyżowania twórczego 3 ras mięsnych: Garonnais, Quercy i Blonde Des Pyrenees. Uznana została za rasę w roku 1962. W czasach Średniowiecza przodkowie Blonde d'Aquitaine pracowali jako zwierzęta pociągowe w rolnictwie oraz w transporcie. Ceniono je także ze względu na wysoką jakość mięsa i mleka. We Francji populacja tego bydła stale rośnie i powoli dogania pod względem popularności Charolaise i Limousine. Jest to rasa o zasięgu międzykontynentalnym. Jest hodowana w USA, Argentynie, Brazylii, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii, Hiszpanii.

Jest to bydło długowieczne, odporne na schorzenia, mało wymagające. Umaszczenie jest beżowe, jasnoczerwone. Śluzawica, nogi i racice są cieliste.

Jest to rasa dużego kalibru. Krowy mają w kłębie około 140 cm i ważą od 700 kg do nawet 1000 kg. Byki mają w kłębie 147-155 cm i ważą od 1000 kg do 1400 kg. Masa ciała 3-miesięcznych buhajków wynosi 170 kg, a 14-15-miesięcznych – 500-570 kg.

Zwierzęta posiadają dużą "kłodę", są długie, posiadają rogi, chociaż są też odmiany genetycznie bezrożne. Klatka piersiowa głęboka, miednica szeroka, zad dobrze umięśniony. Kościec cienki i delikatny. Głowa mała z szerokim czołem i pyskiem, krótka, muskularna szyja.

Cielęta  rodzą się duże, z wagą od 35 kg do 45 kg. ale nie ze względu na specyficzną budowę miednicy u krów i wydłużony kształt rodzących się cieląt nie ma problemów z porodami, Oseski mają małe głowy, delikatny kościec i niezbyt rozwinięte mięśnie. Matki są bardzo opiekuńcze, posiadają silny instynkt stadny. W przypadku zagrożenia krowy otaczają ciasnym kręgiem cielęta chroniąc je w ten sposób przed niebezpieczeństwem. Cielęta po odsadzeniu osiągają wysoką wagę. Młodzież dojrzewa długo, jałówki powinny być kryte po przekroczeniu wagi 450 kg. Pierwsze wycielenia następują dopiero w 36 miesiącu życia jałówek.

Wydajność rzeźna 14-16-miesięcznych opasów (buhajków) wynosi 66-70% przy niskim udziale kości (10%). Rasa wymaga intensywnego żywienia ale charakteryzuje się wysokimi przyrostami dobowymi na poziomie 1300-1500 g, a przy intensywnym opasie dochodzą nawet do 2000 g. Najważniejszą zaletą bydła Blonde d'Aquitaine jest zdolność do wytworzenia dużej masy mięśni, bez zbędnego otłuszczenia. Mięso ma budowę marmurkowatą, struktura drobowłóknista.

Mleczność krów tej rasy nie jest duża, dlatego nie istnieją problemy związane z zapaleniem wymienia. Wydajność mleka w 270 – dniowej laktacji ok. 3100 kg mleka, o zawartości tłuszczu – 4,05% i białka – 3,07%.

Bydło te bardzo dobrze adaptuje się do różnych warunków środowiskowych.

Zalety:

- łatwe porody, może być stosowana do krzyżowania międzyrasowego

- wysokie przyrosty cieląt

- mięso o wysokich walorach smakowych


Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl