Zmiana bazy kwiecień 2015

W kwietniu 2015 roku uległo zmianie szacowanie wartości hodowlanej bydła. Zmianie uległa baza, do której porównuje się przewagi hodowlane buhajów. Obecnie bazę stanowią średnie wartości krów pierwiastek urodzonych w 2010 roku. Jest ona ustalona na 100 (w przypadku wartości hodowlanych względnych) lub 0 (w przypadku wartości hodowlanych bezwzględnych).


Tabela 1 pokazuje o ile (punkty, kg) zmieniły się wartości bazowe poszczególnych cech w porównaniu do bazy z 2010 roku.

Cecha

Baza HF czarno-biały

Baza HF czerwono-biały

LV

-148

-218

Kg mleka

-260

-236

Kg tłuszczu

-8

-5

Kg białka

-10

-11

Indeks płodności

0

+1

Rama

-2

-3

Typ mleczny

-2

-2

Wymię

-3

-3

Nogi i racice

-2

-4

Zdrowotność wymienia

-1

-1

Łatwość porodów

-1

-2

Tabela 2 pokazuje wycenę hipotetycznego buhaja przed i po zmianie bazy genetycznej.

Cecha

Stara baza

Nowa baza

HF czarno-biały

Nowa baza

HF czerwono-biały

LV

150

2

-68

Kg mleka

500

240

264

Kg tłuszczu

20

12

15

Kg białka

15

5

4

Indeks płodności

150

150

151

Rama

110

108

107

Typ mleczny

110

108

108

Wymię

105

102

102

Nogi i racice

105

103

101

Zdrowotność wymienia

105

104

104

Łatwość porodów

104

103

102

W związku ze zmianą poszczególnych cech zmianie uległ również indeks NVI, na który składają się cechy produkcyjne (mleko, tłuszcz, białko) i pozaprodukcyjne. Buhaj, który w poprzedniej wycenie miał NVI równe 100, obecnie ma 44 mimo że jego wartość hodowlana nie uległa zmianie, a POZORNY spadek wartości buhajów to tylko efekt zmiany bazy.

 

Zmianie uległ również indeks produkcyjny INET. Nacisk położono tylko na zawartość suchej masy w mleku.

Inet2015 =  0,3 kg laktozy + 2,1 kg tłuszczu + 4,1 kg białka

Poza zmianą bazy nastąpił również jej bardziej szczegółowy podział, który wygląda następująco:

- baza HF czarno-biały: zwierzęta, które posiadają więcej niż 50% genów rasy HF odmiany czarno-białej

- baza HF czerwono-biały: zwierzęta, które posiadają więcej niż 50% genów rasy HF odmiany czerwono-białej, czerwonego bydła mlecznego, Guernsey, Angler, Brown Swiss, Jersey, Montbéliarde, Normande i mlecznego Shorthorn

- baza Belgijskaj Niebieska: zwierzęta, które posiadają więcej niż 50% genów rasy Belgijskiej Niebieskiej lub genów  ras wschodnio-flandryjskich  (West Flanders Meat)

- baza Local: zwierzęta wszystkich pozostałych ras między innymi: lokalne holenderskie i flamandzkie rasy (MRI, rasa fryzyjska FH, Groninger Blaarkop), inne podwójnie użytkowe rasy (np. Simentaler), inne rasy mięsne (np. Limousine, Blonde d'Aquitaine)

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl