Romagnola

Opis rasy

Romagnola (czyt. romaniola)

Symbol polski RN

Typ użytkowania: mięsny

Rasa Romagnola powstała na przełomie XVIII i XIX w. w wyniku krzyżowania lokalnego bydła z regionu Emilia-Romania we Włoszech ze sprowadzonym bydłem podolskim ze stepów wschodniej Europy. W przeszłości bydło Romagnola było używane głównie jako zwierzęta pociągowe, a od czasu mechanizacji rolnictwa w połowie XX wieku hoduje się je głównie na mięso.

Romagnola to bydło dużego kalibru. Wysokość w kłębie buhajów 155-158 cm, masa ciała 1100-1300 kg, a nawet 1500 kg. Krowy osiągają 135-145 cm wysokości i 700-900 kg. Bydło rasy Romagnola ma kolor kości słoniowej, przednie kończyny oraz przód ciała w kolorze szarym, co jest szczególnie widoczne u buhajów. Śluzawica, powieki, kiść ogonowa, okolice odbytu i sromu są czarne. Kolor umaszczenia zależy również od pory roku, zwierzęta zimą są ciemniejsze. Podobnie jak w przypadku wszystkich ras bydła podolskiego, cielęta rodzą się w kolorze pszenicy i stają się białe po około trzech miesiącach. Głowa jest krótka o szerokim czole. Rogi są lekkie, w kształcie liry u krów, w kształcie półksiężyca u byków. Są one szare u młodych zwierząt ale wraz z dojrzewaniem bledną u podstawy i ciemnieją na czubku. Szyja krótka, masywna z wydatnym podgardlem. Tułów średniej długości, masywny, bardzo umięśniony zad. Kończyny dość krótkie ale mocne i umięśnione.

Romagnola należy do ras średnio późno dojrzewających. Dojrzałość płciową uzyskuje w wieku 16-18 miesięcy i masie ciała około 450 kg. Cielęta rodzą się bardzo łatwo w wadze 40-45 kg.Tuczone cielęta przeznaczone są na ubój w wieku 16-18 miesięcy, osiągając wagę 650-700 kg. Wydajność rzeźna wynosi 62-63%. Średnie przyrosty dobowe opasanych buhajków to około 1300 g. Opasy nie wykazują tendencji do otłuszczania się. Mięso jest wysokiej jakości i jest chronione znakiem jakości IGP (Vitellone Bianco dell'Appennino Centrale). Romagnola to bydło mało wymagające. Zwierzęta łatwo aklimatyzują się do różnych warunków, praktycznie nie obserwuje się u nich trudnych porodów. Mleko wystarcza tylko na odchowanie cielaka.

Rasa szczególnie polecana do krzyżowania towarowego.

Romagnola (czyt. romaniola)

Symbol polski RN

Typ użytkowania: mięsny

Rasa Romagnola powstała na przełomie XVIII i XIX w. w wyniku krzyżowania lokalnego bydła z regionu Emilia-Romania we Włoszech ze sprowadzonym bydłem podolskim ze stepów wschodniej Europy. W przeszłości bydło Romagnola było używane głównie jako zwierzęta pociągowe, a od czasu mechanizacji rolnictwa w połowie XX wieku hoduje się je głównie na mięso.

Romagnola to bydło dużego kalibru. Wysokość w kłębie buhajów 155-158 cm, masa ciała 1100-1300 kg, a nawet 1500 kg. Krowy osiągają 135-145 cm wysokości i 700-900 kg. Bydło rasy Romagnola ma kolor kości słoniowej, przednie kończyny oraz przód ciała w kolorze szarym, co jest szczególnie widoczne u buhajów. Śluzawica, powieki, kiść ogonowa, okolice odbytu i sromu są czarne. Kolor umaszczenia zależy również od pory roku, zwierzęta zimą są ciemniejsze. Podobnie jak w przypadku wszystkich ras bydła podolskiego, cielęta rodzą się w kolorze pszenicy i stają się białe po około trzech miesiącach. Głowa jest krótka o szerokim czole. Rogi są lekkie, w kształcie liry u krów, w kształcie półksiężyca u byków. Są one szare u młodych zwierząt ale wraz z dojrzewaniem bledną u podstawy i ciemnieją na czubku. Szyja krótka, masywna z wydatnym podgardlem. Tułów średniej długości, masywny, bardzo umięśniony zad. Kończyny dość krótkie ale mocne i umięśnione.

Romagnola należy do ras średnio późno dojrzewających. Dojrzałość płciową uzyskuje w wieku 16-18 miesięcy i masie ciała około 450 kg. Cielęta rodzą się bardzo łatwo w wadze 40-45 kg.Tuczone cielęta przeznaczone są na ubój w wieku 16-18 miesięcy, osiągając wagę 650-700 kg. Wydajność rzeźna wynosi 62-63%. Średnie przyrosty dobowe opasanych buhajków to około 1300 g. Opasy nie wykazują tendencji do otłuszczania się. Mięso jest wysokiej jakości i jest chronione znakiem jakości IGP (Vitellone Bianco dell'Appennino Centrale). Romagnola to bydło mało wymagające. Zwierzęta łatwo aklimatyzują się do różnych warunków, praktycznie nie obserwuje się u nich trudnych porodów. Mleko wystarcza tylko na odchowanie cielaka.

Rasa szczególnie polecana do krzyżowania towarowego.

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl