Charolaise

Opis rasy

CHAROLAISE (czyt. szarolez)

Symbol polski CH

Typ użytkowania: mięsny

Bydło rasy Charolaise pochodzi z centralnej Francji, z okolic dawnej prowincji o nazwie Charollais. Wywodzi się od lokalnego bydła o białym umaszczeniu, pierwsze wzmianki o białych krowach pochodzą z roku 878. W XVI i XVII wieku rasa ta była popularna w okolicach miejscowości Lyon i Villefranche. Bydło to było użytkowane jako zwierzęta pociągowe, jako źródło wołowiny i mleka. Pierwsze księgi hodowlane powstały we Francji w latach 1864 i 1882. Generalnie pracowano nad rozmiarem oraz umięśnieniem. Po II Wojnie Światowej zaczęto interesować się tą rasą na całym świecie. Bydło tej rasy wzięte do krzyżowania twórczego z bydłem zebu dało nowe rasy: charbray (USA) i canchim (Brazylia) oraz z bizonem i rasą hereford – rasę beefalo (USA – Kalifornia).

Umaszczenie jest słomkowe, beżowe do prawie białego. Śluzawice, rogi i racice są koloru cielistego.

Bydło Charolaise jest największą rozmiarowo rasą francuską. Krowy osiągają w kłębie 140-142 cm i ważą od 750 do 950 kg. Dorosłe buhaje osiągają wysokość w kłębie 150 cm przy wadze 1000 - 1400 kg. Najcięższe sztuki ważą ponad 1500 kg.

Bydło to posiada masywny kościec, zwierzęta są rogate, chociaż w populacji występują też bezrogie sztuki. Sylwetka w zarysie prostokątna, głowa mała i krótka z szerokim czołem i śluzawicą. Szyja z dobrze umięśnionym karkiem, szczególnie u buhajów. Lędźwie dobrze umięśnione, udziec wydłużony, również silnie umięśniony.

Cielęta rodzą się z wagą 40-45 kg. Przy nieodpowiednim żywieniu przedporodowym mogą rodzić się cielęta przekraczające 60 kg masy ciała. Duże cielęta są odpowiedzialne za trudne porody, które w tej rasie często występują. Bydło Charolaise późno dojrzewa, pierwsze wycielenia są dopiero w 36 miesiącu życia, płodność jest niższa niż u innych ras, a krowy charakteryzuje przedłużony okres ciąży.

Młode buhaje intensywnie opasane przyrastają 1450-1550 g na dobę. Wydajność rzeźna buhajków opasanych do wieku 14-16 miesięcy wynosi 60-65%. Jako zalety rasy można podać zdolność do szybkich przyrostów oraz do uzyskiwania wybitnego umięśnienia. Nie ma ryzyka zbytniego przetłuszczenia tuszy. Zwierzęta powinny być karmione intensywnie.

Wydajność mleka w okresie laktacji wynosi średnio 3923 kg mleka, o zawartości tłuszczu – 4,9% i białka – 3,19%.

Na okres zimy Charolaise nabiera gęstszą okrywę włosową ale w naszym klimacie w ciężkich warunkach zimowych zwierzęta te powinny być utrzymywane w oborach. Należy dodać, że bydło Charolaise ma spokojny temperament, jest tym samym łatwe w obsłudze.

Zalety:

- spokojny temperament

- bardzo szybkie przyrosty

- chude mięso

CHAROLAISE (czyt. szarolez)

Symbol polski CH

Typ użytkowania: mięsny

Bydło rasy Charolaise pochodzi z centralnej Francji, z okolic dawnej prowincji o nazwie Charollais. Wywodzi się od lokalnego bydła o białym umaszczeniu, pierwsze wzmianki o białych krowach pochodzą z roku 878. W XVI i XVII wieku rasa ta była popularna w okolicach miejscowości Lyon i Villefranche. Bydło to było użytkowane jako zwierzęta pociągowe, jako źródło wołowiny i mleka. Pierwsze księgi hodowlane powstały we Francji w latach 1864 i 1882. Generalnie pracowano nad rozmiarem oraz umięśnieniem. Po II Wojnie Światowej zaczęto interesować się tą rasą na całym świecie. Bydło tej rasy wzięte do krzyżowania twórczego z bydłem zebu dało nowe rasy: charbray (USA) i canchim (Brazylia) oraz z bizonem i rasą hereford – rasę beefalo (USA – Kalifornia).

Umaszczenie jest słomkowe, beżowe do prawie białego. Śluzawice, rogi i racice są koloru cielistego.

Bydło Charolaise jest największą rozmiarowo rasą francuską. Krowy osiągają w kłębie 140-142 cm i ważą od 750 do 950 kg. Dorosłe buhaje osiągają wysokość w kłębie 150 cm przy wadze 1000 - 1400 kg. Najcięższe sztuki ważą ponad 1500 kg.

Bydło to posiada masywny kościec, zwierzęta są rogate, chociaż w populacji występują też bezrogie sztuki. Sylwetka w zarysie prostokątna, głowa mała i krótka z szerokim czołem i śluzawicą. Szyja z dobrze umięśnionym karkiem, szczególnie u buhajów. Lędźwie dobrze umięśnione, udziec wydłużony, również silnie umięśniony.

Cielęta rodzą się z wagą 40-45 kg. Przy nieodpowiednim żywieniu przedporodowym mogą rodzić się cielęta przekraczające 60 kg masy ciała. Duże cielęta są odpowiedzialne za trudne porody, które w tej rasie często występują. Bydło Charolaise późno dojrzewa, pierwsze wycielenia są dopiero w 36 miesiącu życia, płodność jest niższa niż u innych ras, a krowy charakteryzuje przedłużony okres ciąży.

Młode buhaje intensywnie opasane przyrastają 1450-1550 g na dobę. Wydajność rzeźna buhajków opasanych do wieku 14-16 miesięcy wynosi 60-65%. Jako zalety rasy można podać zdolność do szybkich przyrostów oraz do uzyskiwania wybitnego umięśnienia. Nie ma ryzyka zbytniego przetłuszczenia tuszy. Zwierzęta powinny być karmione intensywnie.

Wydajność mleka w okresie laktacji wynosi średnio 3923 kg mleka, o zawartości tłuszczu – 4,9% i białka – 3,19%.

Na okres zimy Charolaise nabiera gęstszą okrywę włosową ale w naszym klimacie w ciężkich warunkach zimowych zwierzęta te powinny być utrzymywane w oborach. Należy dodać, że bydło Charolaise ma spokojny temperament, jest tym samym łatwe w obsłudze.

Zalety:

- spokojny temperament

- bardzo szybkie przyrosty

- chude mięso

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl