Highland

Opis rasy

HIGHLAND (czyt. hajlend)

Synonimy: Highland Cattle, szkocka rasa wyżynna, szkocka górska

Symbol polski HI

Typ użytkowania: mięsny, agroturystyka

Rasa uznawana za jedną z najstarszych na świecie. Jest to najdłużej zarejestrowana rasa, bowiem pierwsze księgi zarodowe utworzono w 1885 roku. Zwierzęta pochodzą z górzystych terenów północnej i zachodniej Szkocji. Przodkami Szkockiej Wyżynnej są dwie linie bydła: pierwsza nazywana Kyloe, była mniejsza i miała czarne ubarwienie, występowała na wyspach północnej Szkocji. Druga linia o czerwonawym ubarwieniu i większych rozmiarach występowała w górach północnej Szkocji.

Najczęściej bydło tej rasy jest koloru różnorodnych brązów i czerwieni, występują też zwierzęta czarne, siwe i szare.

Jest to bydło małego kalibru, o krótkich kończynach. Krowy w kłębie mają około 105 cm, buhaje 120 - 130 cm. Waga krów dochodzi do 400-500 kg, buhajów 650-800 kg. Głowa jest krótka i szeroka ozdobiona imponującymi rogami, których rozpiętość dochodzi do 1,5 m. Są skierowane na boki lub w górę i ku tyłowi.

Pokrywa włosowa składa się z długich włosów okrywowych i krótkiej „wełny”, sierść stanowi doskonałą warstwę izolacyjną i przeciwdeszczową. Na czole długa grzywka sięgająca poza połowę długości nosa. Ta gruba pokrywa włosowa izoluje zwierzęta tak dobrze, że nie posiadają one tłuszczu podskórnego.

Jest to rasa szybko dojrzewająca, jałówki można wprowadzić do rozrodu gdy mają 15 miesięcy. Wycielenia następują ok. 24-25 miesiąca życia jałówki i nie wymagają interwencji człowieka, przebiegają bez komplikacji, najczęściej gdzieś na uboczu. Cielęta po porodzie ważą od 25 do 35 kg. Krowy mają doskonały instynkt macierzyński - dbają o cielęta z czułością i troską. Krowa Highland cieli się z powodzeniem aż do 18-20 roku życia, byk starzeje się dopiero w wieku 13-15 lat.

Jak na tak małą rasę przyrosty są bardzo dobre, wynoszą 700-800 g. Charakterystyczną cechą bydła rasy Highland jest mięso: miękkie, chude, soczyste i szlachetne w smaku, o niskiej zawartości cholesterolu i praktycznie pozbawione tłuszczu okrywowego. Przypomina nieco dziczyznę, a nie wymaga przy tym tak długiej obróbki termicznej. Pachnie sianem i ziołami pastwiska. Tajemnicą wyjątkowych walorów smakowych jest powolny, naturalny przyrost tkanki mięśniowej (24-36 miesięcy), bez udziału odżywek i hormonów w paszy.

Jest to doskonałe bydło do gospodarstw agroturystycznych: reaguje na głos, przychodzi na zawołanie właściciela, charakteryzuje się łagodnym usposobieniem. Dodatkowo jest to niewymagająca w hodowli rasa mięsna, są wytrzymałe - odporne na choroby i kaprysy pogody, mogą przebywać stale na świeżym powietrzu, bez względu na porę roku. Wystarcza im jedynie schronienie przed wiatrem, zadaszone legowisko zimą oraz trochę cienia latem.

Zalety:

- walory wizualne – doskonałe do gospodarstw agroturystycznych

- wyśmienita jakość mięsa

- małe wymagania pokarmowe

- wysoka odporność na choroby

- długowieczność

HIGHLAND (czyt. hajlend)

Synonimy: Highland Cattle, szkocka rasa wyżynna, szkocka górska

Symbol polski HI

Typ użytkowania: mięsny, agroturystyka

Rasa uznawana za jedną z najstarszych na świecie. Jest to najdłużej zarejestrowana rasa, bowiem pierwsze księgi zarodowe utworzono w 1885 roku. Zwierzęta pochodzą z górzystych terenów północnej i zachodniej Szkocji. Przodkami Szkockiej Wyżynnej są dwie linie bydła: pierwsza nazywana Kyloe, była mniejsza i miała czarne ubarwienie, występowała na wyspach północnej Szkocji. Druga linia o czerwonawym ubarwieniu i większych rozmiarach występowała w górach północnej Szkocji.

Najczęściej bydło tej rasy jest koloru różnorodnych brązów i czerwieni, występują też zwierzęta czarne, siwe i szare.

Jest to bydło małego kalibru, o krótkich kończynach. Krowy w kłębie mają około 105 cm, buhaje 120 - 130 cm. Waga krów dochodzi do 400-500 kg, buhajów 650-800 kg. Głowa jest krótka i szeroka ozdobiona imponującymi rogami, których rozpiętość dochodzi do 1,5 m. Są skierowane na boki lub w górę i ku tyłowi.

Pokrywa włosowa składa się z długich włosów okrywowych i krótkiej „wełny”, sierść stanowi doskonałą warstwę izolacyjną i przeciwdeszczową. Na czole długa grzywka sięgająca poza połowę długości nosa. Ta gruba pokrywa włosowa izoluje zwierzęta tak dobrze, że nie posiadają one tłuszczu podskórnego.

Jest to rasa szybko dojrzewająca, jałówki można wprowadzić do rozrodu gdy mają 15 miesięcy. Wycielenia następują ok. 24-25 miesiąca życia jałówki i nie wymagają interwencji człowieka, przebiegają bez komplikacji, najczęściej gdzieś na uboczu. Cielęta po porodzie ważą od 25 do 35 kg. Krowy mają doskonały instynkt macierzyński - dbają o cielęta z czułością i troską. Krowa Highland cieli się z powodzeniem aż do 18-20 roku życia, byk starzeje się dopiero w wieku 13-15 lat.

Jak na tak małą rasę przyrosty są bardzo dobre, wynoszą 700-800 g. Charakterystyczną cechą bydła rasy Highland jest mięso: miękkie, chude, soczyste i szlachetne w smaku, o niskiej zawartości cholesterolu i praktycznie pozbawione tłuszczu okrywowego. Przypomina nieco dziczyznę, a nie wymaga przy tym tak długiej obróbki termicznej. Pachnie sianem i ziołami pastwiska. Tajemnicą wyjątkowych walorów smakowych jest powolny, naturalny przyrost tkanki mięśniowej (24-36 miesięcy), bez udziału odżywek i hormonów w paszy.

Jest to doskonałe bydło do gospodarstw agroturystycznych: reaguje na głos, przychodzi na zawołanie właściciela, charakteryzuje się łagodnym usposobieniem. Dodatkowo jest to niewymagająca w hodowli rasa mięsna, są wytrzymałe - odporne na choroby i kaprysy pogody, mogą przebywać stale na świeżym powietrzu, bez względu na porę roku. Wystarcza im jedynie schronienie przed wiatrem, zadaszone legowisko zimą oraz trochę cienia latem.

Zalety:

- walory wizualne – doskonałe do gospodarstw agroturystycznych

- wyśmienita jakość mięsa

- małe wymagania pokarmowe

- wysoka odporność na choroby

- długowieczność

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl