Lakenvelder

Opis rasy

LAKENVELDER

Synonimy: holenderski Belted, Gurtenvieh

Symbol polski LV

Typ użytkowania: mięsny, mleczny

Jest to bydło holenderskie, początkowo hodowane przez szlachtę i arystokrację. Najwcześniejsze udokumentowane opisy pochodzą z 1750 roku, a pierwszą w Holandii księgę zwierząt hodowlanych utworzono w 1918 roku ale zamknięto w 1930 roku ze względu na zbyt małą populację. Obecnie jest ich w Holandii około 1100 szt. i ich liczba stale rośnie. Wiodącą rolę w hodowli i promocji tej rasy odgrywa stacja K.I.SAMEN Holandia.

Charakterystyczną cechą bydła rasy Lakenvelder jest umaszczenie: biały pas wokół grzbietu. Są dwie odmiany: czerwono-biała i czarno-biała. Dominującym genem jest gen czarnego umaszczenia.

Bydło użytkowane głównie na mięso ze względu na dobre wykorzystanie paszy i wysokie przyrosty. Mięso charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi, co zostało potwierdzone przez organizację Slow Food w dniu 21 czerwca 2010 r. Ostatnio Stowarzyszenie Hodowców Bydła Lakenvelder powołano grupę roboczą, która jest odpowiedzialna za wprowadzanie do obrotu mięsa Lakenvelder min. do restauracji.

Jest to bydło średniej wielkości, wysokość buhajów 135-140 cm, masa ciała ok. 1000 kg, krów 125-135 cm przy wadze 550-650 kg. Pierwsze wycielenia jałówek nastęują ok. 26-30 miesiąca życia.

W ostatnim czasie znacznie poprawiła się wydajność mleczna tej rasy: niektóre krowy w Holandii dają nawet 9000 kg mleka w czasie laktacji przy bardzo wysokiej jego jakości.

Bydło jest cenione za swoje łagodne usposobienie, przyjazny charakter i bezproblemowość w utrzymaniu. Dobre wykorzystanie paszy i łatwe porody sprawiają, że bydło to nie wymaga ciągłej uwagi ze strony hodowcy. Poza tym jest to bydło długowieczne.

Zalety:

- bardzo charakterystyczne umaszczenie: biały pas wokół grzbietu

- bezproblemowość w utrzymaniu

- łatwe porody

- dobre wykorzystanie paszy

- doskonałe pod względem smakowym mięso

LAKENVELDER

Synonimy: holenderski Belted, Gurtenvieh

Symbol polski LV

Typ użytkowania: mięsny, mleczny

Jest to bydło holenderskie, początkowo hodowane przez szlachtę i arystokrację. Najwcześniejsze udokumentowane opisy pochodzą z 1750 roku, a pierwszą w Holandii księgę zwierząt hodowlanych utworzono w 1918 roku ale zamknięto w 1930 roku ze względu na zbyt małą populację. Obecnie jest ich w Holandii około 1100 szt. i ich liczba stale rośnie. Wiodącą rolę w hodowli i promocji tej rasy odgrywa stacja K.I.SAMEN Holandia.

Charakterystyczną cechą bydła rasy Lakenvelder jest umaszczenie: biały pas wokół grzbietu. Są dwie odmiany: czerwono-biała i czarno-biała. Dominującym genem jest gen czarnego umaszczenia.

Bydło użytkowane głównie na mięso ze względu na dobre wykorzystanie paszy i wysokie przyrosty. Mięso charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi, co zostało potwierdzone przez organizację Slow Food w dniu 21 czerwca 2010 r. Ostatnio Stowarzyszenie Hodowców Bydła Lakenvelder powołano grupę roboczą, która jest odpowiedzialna za wprowadzanie do obrotu mięsa Lakenvelder min. do restauracji.

Jest to bydło średniej wielkości, wysokość buhajów 135-140 cm, masa ciała ok. 1000 kg, krów 125-135 cm przy wadze 550-650 kg. Pierwsze wycielenia jałówek nastęują ok. 26-30 miesiąca życia.

W ostatnim czasie znacznie poprawiła się wydajność mleczna tej rasy: niektóre krowy w Holandii dają nawet 9000 kg mleka w czasie laktacji przy bardzo wysokiej jego jakości.

Bydło jest cenione za swoje łagodne usposobienie, przyjazny charakter i bezproblemowość w utrzymaniu. Dobre wykorzystanie paszy i łatwe porody sprawiają, że bydło to nie wymaga ciągłej uwagi ze strony hodowcy. Poza tym jest to bydło długowieczne.

Zalety:

- bardzo charakterystyczne umaszczenie: biały pas wokół grzbietu

- bezproblemowość w utrzymaniu

- łatwe porody

- dobre wykorzystanie paszy

- doskonałe pod względem smakowym mięso

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl