Verbeterd Roodbont
VERBETERD ROODBONT
Typ użytkowania: mięsny
Jest to rasa stosunkowo młoda i należy do ras typowo mięsnych. Rasa powstała w Holandii, a w jej tworzeniu i usystematyzowaniu miała wielki udział firma K.I.SAMEN b.v. Jak już sama nazwa wskazuje (po przetłumaczeniu z holenderskiego: ulepszona mięsna czerwona) wywodzi się z rasy Moza-Ren-IJssel (MRI). Najlepsze, największe i najlepiej umięśnione osobniki rasy MRI poddawano wnikliwej selekcji i wybierano do dalszej hodowli, co zapoczątkowało powstaniu rasy Verbeterd Roodbont. Od 1 marca 1988 rasa ma własny rodowód. Łącznie jest około 8000 zwierząt wpisanych do głównej księgi stadnej, a liczba urodzeń rocznie to około 4000 i stale rośnie. Początkowo w rasie MRI wyszukiwano mocno umięśnione byki, ale nie wybierano tych z „podwójną pośladkowością” gdyż obawiano się trudności przy wycieleniach. Dopiero później zaczęto doceniać tę cechę, a duży zwrot w hodowli rasy Verbeterd Roodbont nastąpił w latach sześćdziesiątych, kiedy rozpowszechniło się cesarskie cięcie. Dzięki temu hodowla zaczęła dążyć w kierunku zwiększenia wagi i uzyskania większej ilości luksusowego mięsa. Wyraźnie poprawiono nogi i racice oraz rozmiar mięśni. Znaleziono dziesięć buhajów, które przekazywały cechę podwójnej pośladkowości” swojemu potomstwu. Wszystkie obecne osobniki tej rasy mają wspólnego przodka - Sjoerd Seike 1. Urodził się on w 1938 roku, hodowany był w regionie Cuijk i jego stu synów zostało wpisanych w księgi hodowlane na całym świecie. W przeszłości mleko i mięso nie zawsze były sprzeczne, Sjoerd Seike 1 był również znany z dobrej produkcji swoich córek.
Umaszczenie jest czerwone.
Buhaje ważą ok. 1300 kg.
Piękna, kształtna głowa, krótkie i szerokie czoło, szeroki nos. Prosty lub lekko łukowaty grzbiet, szeroki i dobrze umięśniony zad.
Obecnie krowy są cenione jako krowy mamki, które dobrze i z czułością odkarmiają cielęta. Celem współczesnej hodowli jest zminimalizowania odsetka trudnych porodów. Są już znaczące sukcesy - wiele osobników rodzi się w sposób naturalny.
W Holandii z roku na rok rośnie liczba krów unasienianych nasieniem tej rasy ze względu na doskonałe walory jej mięsa.
Zalety:
- wysokiej jakość mięsa
- dość dobra mleczność – często są wykorzystywane jako krowy mamki
- wysoka wartość rzeźna