Aberdeen Angus
Aberdeen Angus (czyt. aberdin angus)
Symbol polski AN (odmiana czarna) i AR (odmiana czerwona)
Typ użytkowania: mięsny
Aberdeen Angus szkocka rasa hodowana dla mięsa. Powstała w XVIII wieku w Szkocji, w hrabstwie Aberdeen, za odrębną rasę uznano ją w roku 1835, a pierwszą księgę hodowlaną założono w 1862 roku. Hodowana jest na dużą skalę w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Nowej Zelandii i Argentynie. W wielu krajach często wykorzystywana do krzyżówek z rodzimymi rasami bydła gdyż polepsza to ich wydajność rzeźną. Do Polski sprowadzono ją pod koniec lat 60. i krzyżowano z rasą nizinną czarno-białą oraz polską czerwoną.
Jest to bydło jednomaściste czarne, czarno-brązowe, rzadziej czysto czerwone (osobniki homozygotyczne pod względem recesywnych genów koloru czerwonego), bezrogie o głowie stosunkowo niewielkiej, krótkiej szyi, prostym i szerokim grzbiecie, głębokiej klatce piersiowej, krótkich kończynach i małym wymieniu. Zwierzęta są porośnięte długim włosem.
Aberdeen Angus to bydło małego kalibru: Masa dorosłego buhaja średnio 800 kg ale nierzadko sięga 900 kg przy wysokości w kłębie 130-132 cm. Masa krowy – średnio 520 kg (sięga 650 kg) przy wysokości 120-125 cm.
Aberdeen Angus to rasa wcześnie dojrzewająca, pierwsze wycielenia jałówek mają miejsce już w wieku 25-30 miesięcy. Waga cieląt po urodzeniu jest niewielka i wynosi 25-30 kg. Porody są łatwe.
Wydajność rzeźna jest wysoka i wynosi około 65-70%. Mięso jest bardzo wysokiej jakości o przekroju marmurkowatym, drobnowłókniste. Mankamentem rasy jest szybkie osadzanie się żółtego tłuszczu po osiągnięciu przez opasy masy 350 kg.
Rasa jest odporna na niekorzystne warunki klimatyczne i łatwo adaptuje się w różnych środowiskach.