Wagyu

Opis rasy

WAGYU (czyt. wagju)

Symbol polski WA

Typ użytkowania: mięsny

Rasa typowo mięsna charakteryzująca się najlepszym mięsem ze wszystkich znanych ras bydła. Była hodowana już 170 lat temu w Japonii i zasłynęła tam zwłaszcza w prowincji Kobe. W 1976 roku po raz pierwszy trafiła do USA i obecnie jest tam bardzo wysoko ceniona. Bydło Wagyu jest hodowane również w Australii, a w przypadku Europy, wspomnieć można Belgię. Jeśli zachowana zostaje czystość rasy, a także wszystkie standardy hodowli, to mięso rasy Wagyu nazywa się wołowiną Kobe. Jednak najwyższe ceny osiąga to pochodzące z japońskiej prefektury Hyogo, gdzie kosztuje ono 300 dolarów za kilogram. Spowodowane jest to nie tylko faktem oryginalnego pochodzenia, ale również wysokimi kosztami utrzymania tamtejszych hodowli. Bydło to jest dłużej opasane i żyje dłużej niż przeciętnie aby osiągnąć jak największą ilość cennego tłuszczu. Metoda chowu z regionu Kobe jest bardzo rzadka i wyjątkowa. Bydłu oprócz podstawowej paszy codziennie podaje się piwo, które ma zaostrzyć apetyt. Oprócz tego zwierzęta są również codziennie masowane za pomocą sake. Ten zabieg powoduje odkładanie się cienkiej warstwy tłuszczu i powstania tzw. marmurkowatości. Niektórzy hodowcy puszczają nawet swoim zwierzętom muzykę klasyczną.

Wagyu jest rogatą rasą o czarnym lub czerwonym umaszczeniu.Uważa się, że czarne zwierzęta mają lepszą jakość tuszy. Wysokość buhajów w kłębie to 140-142 cm, przy wadze 800-100 kg. Krowy osiągają 125-130cm przy wadze 450-600 kg.

Pierwsze wycielenia następują w 33 miesiącu życia jałówek. Cielęta przy urodzeniu ważą 28-35 kg, są energiczne, a porody przebiegają bez komplikacji. Rasa Wagyu charkteryzuje się dobrą płodnością.

Mięso choć jest bardzo kaloryczne, zawiera stosunkowo niewiele cholesterolu, a także o wiele więcej kwasów omega 3 i omega 6, niż zwykła wołowina. Wyróżnia się wysoką marmurkowatością, a surowe mięso wygląda jak oszronione dzięki powlekającej go warstwie tłuszczu. Podczas gotowania, tłuszcz ten rozpuszcza się delikatnie, dając nieporównywalną głębię smaku. Wydajność rzeźna wynosi ok. 60%.

Jest to rasa o łagodnym temperamencie, zwierzęta są odporne i potrafią łatwo zaadaptować się do różnych warunków.

Zalety:

- doskonały skład mięsa – wołowina najdroższa i najbardziej poszukiwana na świecie!

- łatwość chowu

- zdrowe cielęta

WAGYU (czyt. wagju)

Symbol polski WA

Typ użytkowania: mięsny

Rasa typowo mięsna charakteryzująca się najlepszym mięsem ze wszystkich znanych ras bydła. Była hodowana już 170 lat temu w Japonii i zasłynęła tam zwłaszcza w prowincji Kobe. W 1976 roku po raz pierwszy trafiła do USA i obecnie jest tam bardzo wysoko ceniona. Bydło Wagyu jest hodowane również w Australii, a w przypadku Europy, wspomnieć można Belgię. Jeśli zachowana zostaje czystość rasy, a także wszystkie standardy hodowli, to mięso rasy Wagyu nazywa się wołowiną Kobe. Jednak najwyższe ceny osiąga to pochodzące z japońskiej prefektury Hyogo, gdzie kosztuje ono 300 dolarów za kilogram. Spowodowane jest to nie tylko faktem oryginalnego pochodzenia, ale również wysokimi kosztami utrzymania tamtejszych hodowli. Bydło to jest dłużej opasane i żyje dłużej niż przeciętnie aby osiągnąć jak największą ilość cennego tłuszczu. Metoda chowu z regionu Kobe jest bardzo rzadka i wyjątkowa. Bydłu oprócz podstawowej paszy codziennie podaje się piwo, które ma zaostrzyć apetyt. Oprócz tego zwierzęta są również codziennie masowane za pomocą sake. Ten zabieg powoduje odkładanie się cienkiej warstwy tłuszczu i powstania tzw. marmurkowatości. Niektórzy hodowcy puszczają nawet swoim zwierzętom muzykę klasyczną.

Wagyu jest rogatą rasą o czarnym lub czerwonym umaszczeniu.Uważa się, że czarne zwierzęta mają lepszą jakość tuszy. Wysokość buhajów w kłębie to 140-142 cm, przy wadze 800-100 kg. Krowy osiągają 125-130cm przy wadze 450-600 kg.

Pierwsze wycielenia następują w 33 miesiącu życia jałówek. Cielęta przy urodzeniu ważą 28-35 kg, są energiczne, a porody przebiegają bez komplikacji. Rasa Wagyu charkteryzuje się dobrą płodnością.

Mięso choć jest bardzo kaloryczne, zawiera stosunkowo niewiele cholesterolu, a także o wiele więcej kwasów omega 3 i omega 6, niż zwykła wołowina. Wyróżnia się wysoką marmurkowatością, a surowe mięso wygląda jak oszronione dzięki powlekającej go warstwie tłuszczu. Podczas gotowania, tłuszcz ten rozpuszcza się delikatnie, dając nieporównywalną głębię smaku. Wydajność rzeźna wynosi ok. 60%.

Jest to rasa o łagodnym temperamencie, zwierzęta są odporne i potrafią łatwo zaadaptować się do różnych warunków.

Zalety:

- doskonały skład mięsa – wołowina najdroższa i najbardziej poszukiwana na świecie!

- łatwość chowu

- zdrowe cielęta

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl